Dofinansowanie na firmę cateringową

Jako naród coraz częściej jedzą poza domem. Popyt na usługi cateringowe stale rośnie. To szansa dla wszystkich kulinarnych pasjonatów na rozpoczęcie działalności. Kluczem do sukcesu w biznesie cateringowym są umiejętności przygotowania posiłków, które przemawiają do klientów i jak zdolności marketingowe. Opiszemy dziś dla Ciebie jak zacząć przygodę z własnym biznesem w branży cateringowej, gdzie i jak rozpocząć. Przygotowany materiał pomoże Ci także znaleźć odpowiedź na pytanie jak znaleźć dofinansowanie na firmę cateringową.

Co jest potrzebne do cateringu?

Własna firma cateringowa to świetny pomysł na biznes. Obecnie to bardzo dochodowe zajęcie i a popyt rośnie z roku na rok. Coraz popularniejsza staje się również zdrowa żywność. Zdrowe gotowanie zabiera dużo czasu (wybór składników, a także sam proces przygotowania). Dlatego na rynku nie dziwi obecność także i takiej formy cateringu. Proces rejestracji firmy jest dość prosty, a jak na polskie standardy ilość formalności do dopełnienia jest niewielka, co również sprzyja otwieraniu tego typu działalności. Natomiast oprócz rejestracji należy spełnić kilka istotnych wymogów, by otworzyć swój wymarzony biznes (firma cateringowa).

Dlatego wybierając miejsce docelowe dla firmy cateringowej, należy kierować się kilkoma głównymi zasadami:

  • przede wszystkim właściwy rozkład pomieszczeń,
  • dodatkowo  zwróć uwagę, by brudne i czyste ciągi komunikacyjne się nie przecinały,
  • co więcej zadbaj o wentylację,
  • uwzględnij wymogi przeciwpożarowe,
  • także nie zapomnij o wykończeniu pomieszczeń, które będzie ułatwiało zachowanie czystości,

Do wypełnienia obowiązków w tym zakresie konieczne jest również wykonanie projektu technicznego oraz przygotowanie odbioru domu przez Inspekcję. Funkcjonariusze umówią się na spotkanie w ciągu 30 dni od złożenia wniosku.

Dobre praktyki w gastronomii

Prowadząc działalność gastronomiczną pamiętaj o wdrożeniu systemu HACCP oraz zasad Dobrej Praktyki Produkcji (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Innymi słowy są to instrukcje opisujące zasady postępowania kuchni podczas przygotowywania i podawania posiłków oraz zachowania higieny: schemat organizacyjny, plan kuchni, sposób przechowywania surowców i produktów, opis serwowanych dań, opis opakowania, sposób transportu , analiza ryzyka, zasady zbierania i przechowywania odpadów itp. Możesz sam przygotować lub kupić gotowy i dostosować go do swoich potrzeb.

Sprawdź informacje na stronie Stacji Sanitarno-epidemiologicznej o Dobrych Praktykach Produkcyjnych i Dobrych Praktykach Higienicznych.

Jak założyć firmę cateringową?

Własna  firma cateringowa to biznes o szerokim zakresie czynności. Żywność wysyłana jest do szkół, firm, sklepów, na targi, konferencje i szkolenia, imprezy okolicznościowe. Takie imprezy są znane od lat, ale ostatnio popularna stała się opcja dostawy do klientów indywidualnych. Potrzebnych jest wiele grup. To nie tylko wspomniani już ludzie zapracowani, czyli – jak wynika z badań – w większości samotna młodzież z dużych miast.

Usługa cateringowa, znana także jako dieta pudełkowa, jest zamawiana również przez wegetarian lub wegan, sportowców, diabetyków oraz osoby będące na diecie. Firmy dostosowują swoją ofertę posiłków do potrzeb klientów. Jest to ważna umiejętność dla każdego, kto chce rozpocząć działalność w branży restauracyjnej. W przypadku subskrypcji tygodniowej lub miesięcznej otrzymasz kilka posiłków w pudełku każdego dnia, 5 lub 7 dni w tygodniu, w zależności od tego, czy potrzebujesz wsparcia w gotowaniu w weekendy. Cena to 40-60 zł dziennie.

Jak założyć firmę z jedzeniem: zacznij od biznesplanu

Przed rozpoczęciem działalności przeanalizuj potrzeby rynku i konkurencję. Sprawdź oferowane przez nich produkty i ceny. Gdy masz już odpowiedzi na te podstawowe pytania, rozważ opracowanie biznesplanu.

Gotowane jedzenie jest najczęściej spożywane przez młodych ludzi z dużych miast. Możliwości jest jednak wiele, gdyż z usług firm cateringowych korzystają także szkoły, firmy, instytucje prywatne, organizatorzy konferencji i szkoleń, a także specyficzne grupy odbiorców, takie jak diabetycy, wegetarianie, dietetycy, alergicy, sportowcy czy wreszcie kobiety w ciąży.

Wszystkie pomysły, analizy rynku, wnioski z analizy SWOT najlepiej sformalizować pisząc biznesplan. Dokument pomoże Ci przygotować się pod kątem: kapitału na start, oszacowania zwrotu z inwestycji, wyboru dostawców, dopasowania menu do klientów.

Jeżeli nie miałeś wcześniej do czynienia z tym dokumentem możesz odwiedzić nasz wpis na temat jak napisać biznesplan

Firma cateringowa: Co jest potrzebne do cateringu?

Jeśli zastanawiałeś się, jak założyć firmę cateringową, niestety musisz również dowiedzieć się, że kapitał zakładowy firmy cateringowej to około 10-50 tysięcy złotych.

Dodatkowo pojawią się koszty stałe i zmienne – znaczne, jak czynsz i media, gaz, pensje pracowników, półprodukty itp.

Klientów indywidualnych można znaleźć w miejscach aktywności fizycznej (sportowcy, dietetycy), przychodniach (pacjenci z cukrzycą), firmach (zapracowani single). Najefektywniejsze będą jednak kampanie marketingowe, które pochłaniają część budżetu miesięcznego.

Dla klientów instytucjonalnych będziesz musiał przejrzeć ogłoszenia – czasami są oferty dostawy jedzenia na różne imprezy lub oferta firmy na stały catering dla pracowników. Sezonowość to kolejne wyzwanie dla branży. Zainteresowanie jest duże, np. w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, czy Świąt Wielkanocy.

Żeby spełnić różne potrzeby klientów, będzie potrzebne zróżnicowane wyposażenie:

Wyposażenie cateringowe:

  • przede wszystkim, termosy gastronomiczne,
  • lodówki, szafy chłodnicze,
  • zmywarki
  • dodatkowo pojemniki termoizolacyjne,
  • także grille, patelnie,
  • co więcej podgrzewcze do potraw
  • nie można zapomnieć także o meblach gastronomicznych,
  • na koniec niezawodny pojazd.

To tylko kropla w morzu z długiej listy. Reszta zapotrzebowania na sprzęt będzie wynikać z formy cateringu, którą wybierzesz.

Ale jak zdobyć pieniądze na działalność?

Catering: JAK POZYSKAĆ PIENIĄDZE NA OTWORZENIE DZIAŁALNOŚCI

Niektórzy twierdzą, że aby odnieść sukces w świecie biznesu, potrzebne są duże kieszenie i doświadczenie. Ale wiemy, że nie zawsze tak jest. Istnieje wiele sztuczek, wskazówek i hacków, które pomogą Ci rozpocząć własny biznes. Zobacz jak założyć firmę bez pieniędzy? Dowiedz się jak otrzymać dofinansowanie na firmę cateringową

DOFINANSOWANIE Z URZĘDU PRACY NA firmę cateringową 2022

PUP (czyli Powiatowe Urzędy Pracy) rozpisują nabory na dofinansowanie dla bezrobotnych osób w następujących w 3 kategoriach wiekowych:

  • po pierwsze, młodych (do 29 roku życia) – z  programu POWER,,
  • dodatkowo powyżej 29 roku życia – z programu RPO,
  • także bez limitu wieku – środki z Funduszu Pracy.

DOTACJA PUP NA catering  2022: KWOTA DOTACJI

Dotacja na start 2022 z Urzędu Pracy jest w pewnym przedziale wartości. Pieniądze na założenie firmy ustalane są w odniesieniu do przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw. Jaka kwota dofinansowania będzie obowiązywać znajdziesz na stronie urzędu pracy w informacjach ogólnych. Waha się ona pomiędzy 4-krotnością, a 6-krotnością tej kwoty. Niestety, ale nie ma jednej ujednoliconej wartość pomocy dla całego kraju. Powiatowe Urzędu Pracy wykazują dużą autonomię w tym zakresie. Własny Restaurację może być sfinansowany obecnie do wysokość ok 36 000 zł (2 kwartał 2022 roku).

JAK OTRZYMAĆ DOTACJE Z URZĘDU PRACY NA catering  2022: WYMAGANIA

Jeżeli chcesz skorzystać z dofinansowania na założenie działalności z Urzędu Pracy należy spełnić pewne wymagania. Warunki uczestnictwa to, m.in:

  • po pierwsze należy mieć status osoby bezrobotnej zarejestrowanej w PUP,
  • co więcej nie można prowadzić działalności gospodarczej (wpis do CEIDG) przez okres minimum roku przed złożeniem wniosku o dotacje na firmę,
  • dodatkowo, nie możesz być beneficjentem dofinansowania z Powiatowego Urzędu Pracy lub pożyczki na preferencyjnych warunkach na start firmy. Urzędy Pracy wyznają zasadę, że beneficjent może otrzymać takie dofinansowanie raz w życiu,
  • dodatkowo nie możesz być karany za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu,
  • na koniec nie możesz przerwać z własnej winy szkoleń, stażu, realizacji indywidualnego planu działania z Urzędu Pracy.

Powiatowe Urzędy Pracy z reguły nie wskazują minimalnego okresu, przez który należy być na bezrobociu. Jednak nie jest to reguła, ponieważ w niektórych placówkach może taki wymóg się pojawić.

DOTACJE PFRON NA firmę cateringową

Dofinansowanie na restaurację PFRON obejmuje wyższe progi kwotowe niż w przypadku pomocy dotacje na firmę PUP. Wnioskodawca może ubiegać się o maksymalnie 15-krotność średniej pensji. Urzędy zazwyczaj przyznają dotacje na Restaurację dla osób niepełnosprawnych od 25 000 zł do 35 000 zł.

DOTACJE UNIJNE RESTAURACJĘ 2022

Fundusze UE na studio fotograficzne podzielone są ze względu na kategorie wiekowe uczestnika:

  • pierwsze, dla osób powyżej 30 roku życia (program RPO),
  • a także dla osób przed 30 rokiem życia (POWER).

Dotacje unijne na Restaurację z ww. programów występują w każdym województwie. Cechą, która wyróżnia te pogramy na tle innych jest m.in. kwota pomocy.

Dofinansowanie UE na Restaurację składa się z 3 części:

  • po pierwsze jednorazowe dofinansowanie na start Twojej firmy (w maksymalnie kwota wynosi 6-krotności przeciętnego wynagrodzenia w Polsce),
  • dalej doradztwo i szkolenie z zakresu przedsiębiorczości, podatkach itp.,
  • a także, pomostówki, czyli comiesięcznej mini dotacji na koszty bieżące (kwota przeważnie oscyluje od 1 000 do 2 100 zł).

W ramach ubiegania się o środki w trakcie rekrutacji otrzymasz dodatkowe punkty m.in. za:

  • po pierwsze niskie kwalifikacje,
  • dodatkowo okres na bezrobociu (powyżej 12 miesięcy),
  • co więcej, stopień niepełnosprawności.

PIENIĄDZE NA START Z UNII NA firmę cateringową 2022: JAKIE WSPARCIE?

Dotacja z Unii to m.in. :

  • po pierwsze, dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej 2022  przeważnie 23 050,00,
  • także , dotacja pomostowa (przeważnie od 1 000 do 2 500 zł netto przez 6 -12miesięcy),
  • na sam koniec, konsultacje i zajęcia dydaktyczne.

NA CO MOŻNA PRZEZNACZYĆ DOTACJE NA catering 2022?

Koszty kwalifikowalne dotacji na start firmy w programie unijnym są podobne do tych z Urzędu Pracy. Wskazanie sposobu przeznaczenia dofinansowania znajdziesz tutaj

NA CO DOFINANSOWANIE POMOSTOWE?

Ta comiesięczna dotacja na firmę może być wydana m.in.:

  • po pierwsze, na ubrania ochronne,
  • dodatkowo na towar do sprzedaży,
  • co więcej, składki ubezpieczenia społecznego,
  • na końcu nawet na tankowanie pojazdu.

a także wiele innych kosztów. Reasumując są to środki z przeznaczeniem na bieżące koszty firmy.

DOTACJE LGD 2022: ROZWÓJ OBSZARÓW WIEJSKICH

Lokalne Grupy Działania to Instytucje zrzeszające lokalne organizacje oraz mieszkańców mniejszych gmin. Misją ich jest podnoszenie atrakcyjności terenów lokalnych dla

  • mieszkańców,
  • także przedsiębiorców,
  • dodatkowo rolnictwa
  • czy turystów.

Jednym z obszarów wsparcia jest właśnie przedsiębiorczość.

Kwoty funduszy UE na posiłki z dowozami oscylują w przedziale od 50 000,00 do 100 000,00 zł. Dotacje możesz przeznaczyć na zakup nowych środków trwałych, a także prace remontowo-budowlane.

W odróżnieniu od programu dofinansowanie z Urzędu Pracy nie musisz być osobą bezrobotną. Co dla wielu z Was jest dużą wartością dodana tej dotacji. Jednak bardzo często osoby bezrobotne zarejestrowane mogą liczyć na dodatkowe punkty w trakcie procesu oceny.

LGD DOTACJE: JAKIE KWOTY NA gastronomię?

Dofinansowanie na Restaurację z LGD to całkiem spora suma na start. Kwoty dotacji wahają się w przedziale od 50 000,00 do 100 000,00 zł. Dofinansowanie możesz przeznaczyć między innymi na środki trwałe i prace remontowo-budowlane, marketing, czy promocję. Sam przyznasz, że za taką kwotę możesz założyć firmę cateringową.

DOTACJA LGD NA catering: KTO MOŻE UBIEGAĆ SIĘ O DOFINANSOWANIE NA ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 2022?

Jeśli chcesz rozpocząć działalność gospodarczą na terenie gminy wiejskiej lub mniejszej gminy miejskiej możesz otrzymać na ten cel środki z Lokalnej Grupy Działania.

PIERWSZY BIZNES WSPARCIE W STARCIE: CZYM JEST TA POŻYCZKA

Oprócz form bezzwrotnych dostępne na rynku są także pożyczki preferencyjne na założenie działalności. To nic innego jak niskooprocentowane pożyczki na założenie działalności gospodarczej. W każdym województwie znajdziesz pośrednika tego programu. Będziesz mógł złożyć tam wniosek i biznesplan o pożyczkę. Środki pochodzą z BGK.

NISKOOPROCENTOWANA POŻYCZKA: JAK WYGLĄDA PROCES

Po pierwsze składasz wniosek do lokalnego pośrednika. Dokumenty z reguły weryfikowane są przez około 14 dni. Sam przyznasz, że jest to szybki termin decyzyjny. Kolejnym etapem będzie podpisanie umowy i ustanowienie zabezpieczenia pożyczki. Potem cała procedura polega na:

  • po pierwsze, rejestracji w CEIDG,
  • następnie wydatkowaniu pożyczki,
  • przedstawieniu potwierdzeń opłat kosztów kwalifikowalnych.

WSPARCIE W STARCIE: WARUNKI

Niskooprocentowana pożyczka ma bardzo korzystne warunki finansowania:

  • po pierwsze, oprocentowanie bazowe wynosi obecnie około 1.33 proc..,
  • dodatkowo, brak prowizji za przyznanie,
  • a także możliwość finansowania do 7 lat wraz z 12 miesięczną karencją,
  • na koniec, kwota pożyczki oscyluje w okolicy 120 tysięcy (kwota zależna od przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce).

ZDAJ SIĘ NA PROFESJONALISTĘ I UZYSKAJ DOTACJĘ NA START FIRMY

Jeśli boisz się, czy uda Ci się prawidłowo uzupełnić biznesplan pod dotacje unijne na rozpoczęcie działalności, to uspokajam – pomogę Ci.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój biznesplan i wniosek uzyskają maksymalną liczbę punktów dla Twojego pomysłu lub Twojej sytuacji zdaj się na mnie. Pomogłem wielu osobom otrzymać dotację na start działalności gospodarczej.

Nie wiesz jaka dotacja na start jest dla Ciebie? Szukasz informacji o aktualnych naborach o dofinansowanie?  Skontaktuj się z nami.

Pomogliśmy setkom klientów. Zobacz OPINIE KLIENTÓW

www.bizplanner.pl

tel. 531-339-970

Preferujesz treści w formie audio i wideo? Odwiedź nas na youtube.com